Międzynarodowy Dzień Dziecka – akcja profilaktyczna „Warzywon”

03.06.2024 13:47

Z okazji Dnia Dziecka, pracownice szpitalnej kuchni przygotowały kulinarną niespodziankę dla naszych małych pacjentów.

W ramach opracowanego jadłospisu do dzieci trafiły między innymi: pyszna owsianka z owocami i bakaliami, deser jogurtowy z borówkami, truskawkami i brzoskwiniami, mus owocowy i koktajl truskawkowy, bukiet jarzyn wiosennych, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kolorowa sałatka z papryki z mozzarellą oraz naturalnie moc uśmiechów.

Tegoroczne święto obchodziliśmy pod hasłem zdrowego trybu odżywiania poprzez zwiększenie spożycia warzyw i owoców w miejsce niezdrowych produktów takich jak słodycze czy słodzone napoje. Działania podejmowane były w ramach II Ogólnopolskiej Akcji Profilaktycznej „Warzywon” pod patronatem Krajowego Konsultanta w Dziedzinie Pielęgniarstwa Pediatrycznego, Konsultantów Wojewódzkich oraz Polskiego Stowarzyszenia Pielęgniarek Pediatrycznych.

Życzymy rychłego powrotu do zdrowia wszystkim dzieciom.